MORE HOME DIALYSIS
FOR BETTER HEALTH, QUALITY OF LIFE AND COST CONTROL
Personcentrerad vård och hemdialys – skapa partnerskap för en bättre vardag
Inger Ekman, professor med särskilt fokus på personcentrerad vård och Kiana Kiani, doktorand och njursjuksköterska är båda medarbetare i projektet Mer hemdialys. Här delar de med sig om hur personcentrerad vård och partnerskap mellan patienter, närstående och vårdpersonal kan bidra till att skapa en trygg och effektiv hemdialys.
– Ett personcentrerat arbetssätt handlar om att skapa ett partnerskap mellan patienten, deras närstående och vårdpersonal som exempelvis läkare, sjuksköterskor eller arbetsterapeuter, förklarar Inger Ekman, professor vid Göteborgs universitet. För personer med nedsatt njurfunktion varierar sjukdomsförloppet och behoven så mycket att en standardiserad vårdmodell inte fungerar lika bra.
–När dialysplaneringen sker i samråd med patienten kan behandlingen anpassas bättre till individens livssituation och behov. Hemdialys ger ju patienten möjlighet att undvika tidskrävande resor till sjukhuset och att genomföra behandlingen i en trygg hemmiljö. Det möjliggör ofta dialys med färre biverkningar och mindre läkemedelsanvändning, vilket förbättrar både behandlingsresultat och livskvalitet. Dessutom bidrar det till en känsla av självständighet och autonomi för patienten säger Kiana Kiani, doktorand och lärare vid Göteborgs universitet.
Att möta och övervinna utmaningar
–Att implementera ett personcentrerat arbetssätt innebär en förändring från traditionella vårdmodeller säger Inger Ekman. Det ställer krav på både vårdpersonal och patienter att anpassa sig till nya roller. Vårdpersonal kan känna osäkerhet kring att överlåta mer ansvar till patienten, och patienten kan uppleva oro inför den ökade självständigheten.
–Genom att bygga upp ömsesidig respekt och förtroende stegvis, i en takt som känns trygg för båda parter, kan dessa utmaningar hanteras menar Inger Ekman. En personligt anpassad plan, utformad i samråd mellan patient och vårdpersonal, skapar förutsättningar för att hemdialysen ska fungera framgångsrikt.
Utbildning och samarbete
–En lyckad hemdialys bygger på tydlig kommunikation, relevant information och omfattande utbildning, säger Kiana Kiani. Det är avgörande att patienter som överväger hemdialys får korrekt och lättillgänglig information i rätt tid. Detta gör det möjligt för dem att fatta välgrundade beslut om sin behandling.
–När beslutet om hemdialys är fattat krävs en genomtänkt utbildning som ger patienten de kunskaper och färdigheter som behövs för att hantera dialysen hemma. Samtidigt behöver närstående involveras i processen för att skapa en trygg och stödjande miljö. Genom kontinuerligt stöd och dialog mellan vårdpersonal, patient och närstående kan behandlingen bli framgångsrik och trygg avslutar Kiana Kiani.
Professor Inger Ekman och Kiana Kiani, forskare i Mer Hemdialys